Tekenen en schilderen naar de waarneming

Compositie: hoe zet je alles zodanig op je platte vlak neer, dat je boodschap goed overkomt? Op https://www.schilderclub.nl staan nog veel meer van dit soort schildertutorials! <br /><br />Compositie speelt een heel belangrijke rol in je tekening of schilderij. <br />In de video benader ik het niet te theoretisch, want daar zijn allerlei goede artikelen over te vinden op internet. Ik wil het juist van de praktische kant benaderen: als je gaat tekenen of schilderen is het zaak om van tevoren over je compositie na te denken, maar dat is geen hogere wiskunde. Als je denkt vanuit wat je graag wil laten zien, dan zal de compositie al snel vanzelf volgen. Je kunt, door wat voorbereidende schetsen te maken, onderzoeken wat het best werkt. <br />Hoe meer je tekent en schildert, hoe meer je er ook vanzelf gevoel voor krijgt. Je kunt alle dingen die je hebt geleerd, gebruiken om je compositie beter te maken. Je kunt op een slimme manier gebruik maken van o.a.:<br />- scherp / onscherp<br />- groot / klein<br />- licht / donker<br />- perspectief<br />- overlapping<br />- afsnijding<br />- warme / koele kleuren<br />- veel detail / weinig detail<br />- de plaats binnen je vlak<br />- de beeldverhoudingen van je ondergrond<br /><br />Dit is video 7 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming". <br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br /><br />Op mijn YouTubekanaal vind je nog veel meer teken- en schilderlessen: https://www.youtube.com/c/toonnagtegaal<br />Als je je abonneert en je drukt op de bel, dan kun je aangeven dat je op de hoogte wilt worden gehouden als ik een nieuwe video upload.<br /><br />Een overzicht van video's is ook te vinden op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/<br /><br />Van sommige lessen staat er ook een tekstversie op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk: https://toonnagtegaal.nl<br /><br />Veel plezier met tekenen en schilderen!

Compositie: hoe zet je alles zodanig op je platte vlak neer, dat je boodschap goed overkomt? Op https://www.schilderclub.nl staan nog veel meer van dit soort schildertutorials!

Compositie speelt een heel belangrijke rol in je tekening of schilderij.
In de video benader ik het niet te theoretisch, want daar zijn allerlei goede artikelen over te vinden op internet. Ik wil het juist van de praktische kant benaderen: als je gaat tekenen of schilderen is het zaak om van tevoren over je compositie na te denken, maar dat is geen hogere wiskunde. Als je denkt vanuit wat je graag wil laten zien, dan zal de compositie al snel vanzelf volgen. Je kunt, door wat voorbereidende schetsen te maken, onderzoeken wat het best werkt.
Hoe meer je tekent en schildert, hoe meer je er ook vanzelf gevoel voor krijgt. Je kunt alle dingen die je hebt geleerd, gebruiken om je compositie beter te maken. Je kunt op een slimme manier gebruik maken van o.a.:
- scherp / onscherp
- groot / klein
- licht / donker
- perspectief
- overlapping
- afsnijding
- warme / koele kleuren
- veel detail / weinig detail
- de plaats binnen je vlak
- de beeldverhoudingen van je ondergrond

Dit is video 7 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming".
Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI

Op mijn YouTubekanaal vind je nog veel meer teken- en schilderlessen: https://www.youtube.com/c/toonnagtegaal
Als je je abonneert en je drukt op de bel, dan kun je aangeven dat je op de hoogte wilt worden gehouden als ik een nieuwe video upload.

Een overzicht van video's is ook te vinden op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/

Van sommige lessen staat er ook een tekstversie op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/

Meer informatie over mij en mijn werk: https://toonnagtegaal.nl

Veel plezier met tekenen en schilderen!

162 12

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS5GNjNDRDREMDQxOThCMDQ2

Compositie: tekenen en schilderen

De beeldverhoudingen van je ondergrond spelen een belangrijke rol in je compositie. Met de term beeldverhoudingen bedoelen we de verhouding tussen de breedte en de hoogte van je doek, papier of paneel. Als je iets op een vierkant doek schildert, heeft dat een heel ander effect dan wanneer je iets op een rechthoek (staand of liggend) schildert. <br />Als je op papier werkt kun je natuurlijk makkelijk even een kader trekken, of je knipt een stuk weg. Bij doeken en panelen gaat dat niet, dan heb je vaak te maken met standaardmaten. <br />Je kunt op twee manieren te werk gaan. 1: je kunt je compositie aanpassen aan de verhoudingen van je ondergrond en 2: je kunt een ondergrond kiezen die dezelfde verhoudingen heeft als je compositie. <br /><br /><br /><br /><br />Dit is video 6 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming". <br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br />Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl<br /><br />Op mijn website kun je ook een aantal artikelen over tekenen en schilderen vinden: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br /><br />Veel plezier met het tekenen! <br />Groeten, <br />Toon

De beeldverhoudingen van je ondergrond spelen een belangrijke rol in je compositie. Met de term beeldverhoudingen bedoelen we de verhouding tussen de breedte en de hoogte van je doek, papier of paneel. Als je iets op een vierkant doek schildert, heeft dat een heel ander effect dan wanneer je iets op een rechthoek (staand of liggend) schildert.
Als je op papier werkt kun je natuurlijk makkelijk even een kader trekken, of je knipt een stuk weg. Bij doeken en panelen gaat dat niet, dan heb je vaak te maken met standaardmaten.
Je kunt op twee manieren te werk gaan. 1: je kunt je compositie aanpassen aan de verhoudingen van je ondergrond en 2: je kunt een ondergrond kiezen die dezelfde verhoudingen heeft als je compositie.




Dit is video 6 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming".
Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI
Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw

Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl

Op mijn website kun je ook een aantal artikelen over tekenen en schilderen vinden: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/

Veel plezier met het tekenen!
Groeten,
Toon

66 4

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS41MzJCQjBCNDIyRkJDN0VD

Beeldverhoudingen van je ondergrond. Tekenles voor beginners deel 6

Gebruik verticale en horizontale lijnen om natekenen makkelijker te maken. In deze video laat ik zien hoeveel steun je kunt krijgen als je hulplijnen gebruikt. Vooral horizontale en verticale lijnen kunnen ervoor zorgen dat je veel houvast krijgt in je tekening. <br /><br />Als je naar iets kijkt, kun je er denkbeeldige loodrechte lijnen doorheen trekken. Als je die op je papier zet en je gaat dan natekenen, dan wordt het makkelijker om alles een plaats te geven. Als je bijvoorbeeld een verticale lijn door een lichaam trekt, dan kun je zien hoeveel bepaalde dingen aan de ene kant of aan de andere kant van je lijn moeten uitsteken. <br /><br />Het is dan wel belangrijk om goed te leren zien wanneer een lijn echt loodrecht is. Je kunt dat relatief makkelijk beoordelen door naar de randen van je papier of canvas te kijken, die zijn namelijk als het goed is loodrecht. <br /><br />Dit is video 5 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming". <br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br />Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw<br /><br />In de video gebruik ik twee foto's van de website Unsplash. Je kunt daar gratis foto's downloaden, dat is handig als je zelf niet over goede foto's beschikt. https://www.unsplash.com<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl<br /><br />Op mijn website kun je ook een aantal artikelen over tekenen en schilderen vinden: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br /><br /><br />Veel plezier met het tekenen! <br />Groeten, <br />Toon

Gebruik verticale en horizontale lijnen om natekenen makkelijker te maken. In deze video laat ik zien hoeveel steun je kunt krijgen als je hulplijnen gebruikt. Vooral horizontale en verticale lijnen kunnen ervoor zorgen dat je veel houvast krijgt in je tekening.

Als je naar iets kijkt, kun je er denkbeeldige loodrechte lijnen doorheen trekken. Als je die op je papier zet en je gaat dan natekenen, dan wordt het makkelijker om alles een plaats te geven. Als je bijvoorbeeld een verticale lijn door een lichaam trekt, dan kun je zien hoeveel bepaalde dingen aan de ene kant of aan de andere kant van je lijn moeten uitsteken.

Het is dan wel belangrijk om goed te leren zien wanneer een lijn echt loodrecht is. Je kunt dat relatief makkelijk beoordelen door naar de randen van je papier of canvas te kijken, die zijn namelijk als het goed is loodrecht.

Dit is video 5 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming".
Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI
Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw

In de video gebruik ik twee foto's van de website Unsplash. Je kunt daar gratis foto's downloaden, dat is handig als je zelf niet over goede foto's beschikt. https://www.unsplash.com

Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl

Op mijn website kun je ook een aantal artikelen over tekenen en schilderen vinden: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/


Veel plezier met het tekenen!
Groeten,
Toon

204 14

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS4xMkVGQjNCMUM1N0RFNEUx

Hulplijnen inzetten bij het natekenen. Tekenles voor beginners deel 5

We gaan deze keer letterlijk niks natekenen! Als je naar de waarneming tekent of schildert, dan spelen<br />restvormen een belangrijke rol. En restvormen bestaan vaak uit niks. Het zijn ruimtes tussen vormen.<br />Als je die tekent, krijg je vaak heel veel cadeau. Vaak raakt een restvorm meerdere objecten, waardoor<br />je dus makkelijk meer referentiepunten in je tekening krijgt.<br />Kijken naar restvormen is verslavend, als je eraan begint dan ga je er de hele dag mee door. Het is heel<br />leuk om op deze manier naar de wereld te kijken, je kijkt niet naar het object, maar naar de ruimte <br />eromheen.<br />In deze video laat ik zien hoe je restvormen kunt gebruiken om makkelijk tot een goede tekening te komen. <br /><br />Dit is video 4 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming". <br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br />Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw<br /><br />In de video gebruik ik een aantal foto's van de website Unsplash. Je kunt daar gratis foto's downloaden, dat is handig als je zelf niet over goede foto's beschikt. https://www.unsplash.com<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl<br /><br />Op mijn website kun je ook een aantal artikelen over tekenen en schilderen vinden: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br /><br />Veel plezier met het tekenen! <br />Groeten, <br />Toon

We gaan deze keer letterlijk niks natekenen! Als je naar de waarneming tekent of schildert, dan spelen
restvormen een belangrijke rol. En restvormen bestaan vaak uit niks. Het zijn ruimtes tussen vormen.
Als je die tekent, krijg je vaak heel veel cadeau. Vaak raakt een restvorm meerdere objecten, waardoor
je dus makkelijk meer referentiepunten in je tekening krijgt.
Kijken naar restvormen is verslavend, als je eraan begint dan ga je er de hele dag mee door. Het is heel
leuk om op deze manier naar de wereld te kijken, je kijkt niet naar het object, maar naar de ruimte
eromheen.
In deze video laat ik zien hoe je restvormen kunt gebruiken om makkelijk tot een goede tekening te komen.

Dit is video 4 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming".
Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI
Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw

In de video gebruik ik een aantal foto's van de website Unsplash. Je kunt daar gratis foto's downloaden, dat is handig als je zelf niet over goede foto's beschikt. https://www.unsplash.com

Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl

Op mijn website kun je ook een aantal artikelen over tekenen en schilderen vinden: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/

Veel plezier met het tekenen!
Groeten,
Toon

161 24

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS4wOTA3OTZBNzVEMTUzOTMy

Natekenen met restvormen. Tekenles voor beginners deel 4

In deze video laat ik aan de hand van wat uiteenlopende voorbeelden zien hoe je het jezelf bij het tekenen makkelijk kunt maken. <br />Als je iets natekent moet je proberen makkelijke aanknopingspunten te vinden. Ook al ziet iets er nog zo overweldigend uit, er is altijd een manier om het tot makkelijke vormen te reduceren. <br />Dit is iets wat je heel goed kunt trainen, het is een kwestie van vaak doen, naar je intuïtie luisteren en alle interpretaties van de hersenen negeren. <br />Belangrijk is om eerst vanuit grote vormen te denken; heb je de grote vormen goed staan, dan kun je altijd doorgaan en weer zoeken naar vormen binnen de vormen. Je hebt op een gegeven moment zoveel referentiepunten op je tekening, dat het steeds makkelijker wordt om in detail te gaan werken.<br />Ook laat ik zien hoe je met behulp van je potlood kunt meten en richtingen kunt bepalen. <br /><br />Dit is video 3 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming". <br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br />Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw<br /><br /><br />De volgende les zal gaan over iets heel belangrijks, namelijk: restvormen. Er komen ook nog video's over compositie, beeldverhouding, overlapping, diepte in je tekening en meer. <br /><br />In de video gebruik ik twee foto's van de website Unsplash. Je kunt daar gratis foto's downloaden, dat is handig als je zelf niet over goede foto's beschikt. https://www.unsplash.com<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl<br /><br /><br />Veel plezier met het tekenen! <br />Groeten, <br />Toon

In deze video laat ik aan de hand van wat uiteenlopende voorbeelden zien hoe je het jezelf bij het tekenen makkelijk kunt maken.
Als je iets natekent moet je proberen makkelijke aanknopingspunten te vinden. Ook al ziet iets er nog zo overweldigend uit, er is altijd een manier om het tot makkelijke vormen te reduceren.
Dit is iets wat je heel goed kunt trainen, het is een kwestie van vaak doen, naar je intuïtie luisteren en alle interpretaties van de hersenen negeren.
Belangrijk is om eerst vanuit grote vormen te denken; heb je de grote vormen goed staan, dan kun je altijd doorgaan en weer zoeken naar vormen binnen de vormen. Je hebt op een gegeven moment zoveel referentiepunten op je tekening, dat het steeds makkelijker wordt om in detail te gaan werken.
Ook laat ik zien hoe je met behulp van je potlood kunt meten en richtingen kunt bepalen.

Dit is video 3 uit de serie "Tekenen en schilderen naar de waarneming".
Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI
Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw


De volgende les zal gaan over iets heel belangrijks, namelijk: restvormen. Er komen ook nog video's over compositie, beeldverhouding, overlapping, diepte in je tekening en meer.

In de video gebruik ik twee foto's van de website Unsplash. Je kunt daar gratis foto's downloaden, dat is handig als je zelf niet over goede foto's beschikt. https://www.unsplash.com

Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl


Veel plezier met het tekenen!
Groeten,
Toon

406 43

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS41MjE1MkI0OTQ2QzJGNzNG

Maak het jezelf makkelijk. Tekenles voor beginners deel 03

Een goede oog-hand coördinatie is belangrijk als je graag dingen wil natekenen of -schilderen. Als je iets natekent dan volgen je ogen namelijk de contouren van een object en die beweging van je ogen moet je dan omzetten naar een potloodlijn met je tekenhand.<br /><br />Je kunt heel snel beter leren tekenen als je je oog-hand coördinatie een beetje traint. In deze video laat ik twee oefeningen zien om dit te trainen. <br /><br />Het zijn hele simpele oefeningen, je hebt alleen maar papier en potlood nodig en natuurlijk een hand en één à twee ogen. <br /><br />De eerste oefening is tekenen in de lucht. Het lijkt misschien wat kinderachtig, maar als je af en toe eens in de lucht met je vinger of met een potlood objecten overtrekt die je ziet, dan train je je oog-hand coördinatie. Bovendien is het meteen een goede warming-up voordat je echt gaat tekenen.<br />De tweede oefening is tekenen zonder naar je papier te kijken. Eigenlijk is het een uitbreiding van de eerste oefening. Je ogen volgen de contouren van de objecten die je natekent, je hand volgt die beweging en je dwingt jezelf om niet naar je papier te kijken. Het is in het begin een beetje onwennig, maar als je dit regelmatig doet, dan ga je heel snel veel beter tekenen. <br /><br />Aan het einde van de video laat ik nog even kort zien hoe je kunt oefenen om op een andere manier naar de wereld om je heen te kijken. Normaal gesproken komt er nogal veel op ons af als we om ons heen kijken en als we willen gaan tekenen zullen we moeten proberen om een makkelijke manier te vinden om dat wat we zien te vertalen naar een plat vlak. Het is belangrijk om met een frisse blik te kijken: wat zie ik nou eigenlijk en hoe kan ik het makkelijk pletten. Zo kan een weg die naar een punt in de verte verdwijnt gereduceerd worden tot een simpele driehoek, waarbij je alleen nog maar hoeft te bepalen hoe hoog, hoe breed en hoe puntig hij moet worden. Op dezelfde manier kun je vrijwel elk ogenschijnlijk lastig onderwerp uit elkaar plukken.<br /><br />Dit is de tweede video uit de serie Tekenen en schilderen naar de waarneming voor beginners. <br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br />Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw<br />Elke twee weken verschijnt er een nieuwe video in deze serie. <br /><br />Veel plezier, ik ben benieuwd of je na een tijdje oefenen verschil ziet in je vaardigheden! <br />Groeten,<br />Toon<br /><br />Website Toon Nagtegaal: https://www.toonnagtegaal.nl<br /><br />Op mijn kanaal kun je ook allerlei andere video's over tekenen en schilderen vinden. <br />Youtube kanaal: https://www.youtube.com/c/ToonNagtegaal<br /><br />Voor deze video heb ik drie referentiefoto's gebruikt via Unsplash. https://www.unsplash.com<br />Referentiefoto dame met muts in sneeuw: Photo by freestocks.org on Unsplash<br />Referentiefoto riviertje in berglandschap: Photo by Martin Sanchez on Unsplash<br />Referentiefoto weg in centraal perspectief: Photo by Karsten Würth (@inf1783) on Unsplash

Een goede oog-hand coördinatie is belangrijk als je graag dingen wil natekenen of -schilderen. Als je iets natekent dan volgen je ogen namelijk de contouren van een object en die beweging van je ogen moet je dan omzetten naar een potloodlijn met je tekenhand.

Je kunt heel snel beter leren tekenen als je je oog-hand coördinatie een beetje traint. In deze video laat ik twee oefeningen zien om dit te trainen.

Het zijn hele simpele oefeningen, je hebt alleen maar papier en potlood nodig en natuurlijk een hand en één à twee ogen.

De eerste oefening is tekenen in de lucht. Het lijkt misschien wat kinderachtig, maar als je af en toe eens in de lucht met je vinger of met een potlood objecten overtrekt die je ziet, dan train je je oog-hand coördinatie. Bovendien is het meteen een goede warming-up voordat je echt gaat tekenen.
De tweede oefening is tekenen zonder naar je papier te kijken. Eigenlijk is het een uitbreiding van de eerste oefening. Je ogen volgen de contouren van de objecten die je natekent, je hand volgt die beweging en je dwingt jezelf om niet naar je papier te kijken. Het is in het begin een beetje onwennig, maar als je dit regelmatig doet, dan ga je heel snel veel beter tekenen.

Aan het einde van de video laat ik nog even kort zien hoe je kunt oefenen om op een andere manier naar de wereld om je heen te kijken. Normaal gesproken komt er nogal veel op ons af als we om ons heen kijken en als we willen gaan tekenen zullen we moeten proberen om een makkelijke manier te vinden om dat wat we zien te vertalen naar een plat vlak. Het is belangrijk om met een frisse blik te kijken: wat zie ik nou eigenlijk en hoe kan ik het makkelijk pletten. Zo kan een weg die naar een punt in de verte verdwijnt gereduceerd worden tot een simpele driehoek, waarbij je alleen nog maar hoeft te bepalen hoe hoog, hoe breed en hoe puntig hij moet worden. Op dezelfde manier kun je vrijwel elk ogenschijnlijk lastig onderwerp uit elkaar plukken.

Dit is de tweede video uit de serie Tekenen en schilderen naar de waarneming voor beginners.
Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI
Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw
Elke twee weken verschijnt er een nieuwe video in deze serie.

Veel plezier, ik ben benieuwd of je na een tijdje oefenen verschil ziet in je vaardigheden!
Groeten,
Toon

Website Toon Nagtegaal: https://www.toonnagtegaal.nl

Op mijn kanaal kun je ook allerlei andere video's over tekenen en schilderen vinden.
Youtube kanaal: https://www.youtube.com/c/ToonNagtegaal

Voor deze video heb ik drie referentiefoto's gebruikt via Unsplash. https://www.unsplash.com
Referentiefoto dame met muts in sneeuw: Photo by freestocks.org on Unsplash
Referentiefoto riviertje in berglandschap: Photo by Martin Sanchez on Unsplash
Referentiefoto weg in centraal perspectief: Photo by Karsten Würth (@inf1783) on Unsplash

618 57

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS4wMTcyMDhGQUE4NTIzM0Y5

Oog-hand coördinatie. Tekenles voor beginners deel 02.

Wat is schetsen en met welke materialen kun je dat doen? Een schets is in feite een niet uitgewerkte tekening. <br /><br />Je kunt schetsen om bepaalde dingen te oefenen. Als je jezelf bijvoorbeeld wil trainen om beter dingen na te kunnen tekenen, dan kun je ervoor kiezen om veel snelle schetsen te maken. Je zet je onderwerp dan in grote grove vormen op je papier of doek.<br /><br />Schetsen kunnen ook dienen als basis voor een uitgewerkte tekening of schilderij. Dan begin je globaal met grote vormen, en als je schets goed is kun je hem gaan uitwerken met verf of potlood.<br /><br />Eigenlijk kun je met bijna alles wel schetsen; potloden, pennen, stiften, inkt, houtskool, grafietstiften en verf. In de video behandel ik een paar materialen die het meest voor de hand liggen. <br /><br />Ik wil ook graag laten zien hoe leuk het is om te doen: ook al ben je misschien een absolute beginner, een schets vertelt meer dan een foto! En je hoeft niet ver te zoeken naar inspiratie. Eigenlijk is alles wat je om je heen ziet geschikt om vast te leggen met potlood of verf. Het is een ontspannende bezigheid en nog bijzonder leerzaam ook. <br /><br />Alle begin is moeilijk, maar probeer het eens twee weken regelmatig te doen. Je zult tegen vragen aan gaan lopen, maar de kans is groot dat die vragen worden behandeld in de komende video's. <br /><br />Binnenkort komen de volgende onderwerpen aan bod: maak het jezelf makkelijk (over het in makkelijk vertalen van wat je ziet naar een plat vlak), beeldverhoudingen van je ondergrond, compositie, proporties, licht en schaduw, perspectief, overlapping en meer. <br /><br />Dit is de eerste video in de serie Tekenen en schilderen naar de waarneming voor beginners. Deze eerste video is nog wat theoretisch, in de volgende video's ga ik wat praktische tips geven.<br /><br />Deel 1: Schetsen, wat is dat?  https://youtu.be/JhKnfqcehyo<br />Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA<br />Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY<br />Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY<br />Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A<br />Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI<br />Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw<br /><br />Op mijn website kun je artikelen over tekenen en schilderen lezen: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br /><br /><br />Ik zal ongeveer elke twee weken een nieuwe video in deze serie uploaden.<br /><br />Veel plezier met schetsen, tekenen en schilderen!<br /><br /><br />Afspeellijsten van mijn kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCRbx832oEUIMPTdJ-5mgVIA/playlists?view_as=subscriber&flow=grid&view=1<br /><br />Mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl

Wat is schetsen en met welke materialen kun je dat doen? Een schets is in feite een niet uitgewerkte tekening.

Je kunt schetsen om bepaalde dingen te oefenen. Als je jezelf bijvoorbeeld wil trainen om beter dingen na te kunnen tekenen, dan kun je ervoor kiezen om veel snelle schetsen te maken. Je zet je onderwerp dan in grote grove vormen op je papier of doek.

Schetsen kunnen ook dienen als basis voor een uitgewerkte tekening of schilderij. Dan begin je globaal met grote vormen, en als je schets goed is kun je hem gaan uitwerken met verf of potlood.

Eigenlijk kun je met bijna alles wel schetsen; potloden, pennen, stiften, inkt, houtskool, grafietstiften en verf. In de video behandel ik een paar materialen die het meest voor de hand liggen.

Ik wil ook graag laten zien hoe leuk het is om te doen: ook al ben je misschien een absolute beginner, een schets vertelt meer dan een foto! En je hoeft niet ver te zoeken naar inspiratie. Eigenlijk is alles wat je om je heen ziet geschikt om vast te leggen met potlood of verf. Het is een ontspannende bezigheid en nog bijzonder leerzaam ook.

Alle begin is moeilijk, maar probeer het eens twee weken regelmatig te doen. Je zult tegen vragen aan gaan lopen, maar de kans is groot dat die vragen worden behandeld in de komende video's.

Binnenkort komen de volgende onderwerpen aan bod: maak het jezelf makkelijk (over het in makkelijk vertalen van wat je ziet naar een plat vlak), beeldverhoudingen van je ondergrond, compositie, proporties, licht en schaduw, perspectief, overlapping en meer.

Dit is de eerste video in de serie Tekenen en schilderen naar de waarneming voor beginners. Deze eerste video is nog wat theoretisch, in de volgende video's ga ik wat praktische tips geven.

Deel 1: Schetsen, wat is dat? https://youtu.be/JhKnfqcehyo
Deel 2: Oog-hand coördinatie https://youtu.be/BxdjQmgQujA
Deel 3: Maak het jezelf makkelijk https://youtu.be/tnsL5eHEntY
Deel 4: Restvormen https://youtu.be/KtXKii-ceRY
Deel 5: Hulplijnen, makkelijker natekenen: https://youtu.be/muJGqLopF-A
Deel 6: Beeldverhoudingen van je ondergrond: https://youtu.be/zx9VxgwIxMI
Deel 7: Compositie: https://youtu.be/zWMVVCfgMzw

Op mijn website kun je artikelen over tekenen en schilderen lezen: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/


Ik zal ongeveer elke twee weken een nieuwe video in deze serie uploaden.

Veel plezier met schetsen, tekenen en schilderen!


Afspeellijsten van mijn kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCRbx832oEUIMPTdJ-5mgVIA/playlists?view_as=subscriber&flow=grid&view=1

Mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl

648 48

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqc1M0bzlxOW5TNGdMVUpRTTJFVDEycS41NkI0NEY2RDEwNTU3Q0M2

Schetsen: wat is dat? Tekenles voor beginners deel 01

Doneer
Klik voor info