Tekenen en schilderen naar de waarneming (natekenen)

Het is heel leuk en leerzaam om dingen na te tekenen of schilderen. Je hoeft ook niet ver te zoeken: alles om je heen is een schets of tekening waard! Ik doe het zelf bijna dagelijks als tussendoortje en ik kan zelfs aan het natekenen van een koffiekopje al veel lol beleven. Als je regelmatig dingen natekent train je als een gek je oog-handcoördinatie.

Alledaagse voorwerpen zijn een dankbaar onderwerp om na te tekenen

Natuurlijk is er veel te leren over tekenen en schilderen naar de waarneming. Kijk naar de video’s op momenten dat je weer eens toe bent aan een andere insteek, maar ga vooral ook lekker zelf aan de slag.

Alles wat ik in de video’s vertel en laat zien zijn mogelijkheden, tips en ideeën. Gebruik ze als je er wat mee kan, maar laat ze je nooit belemmeren. Soms is het de moeite waard om een tijdje iets te proberen, maar kijk of het uiteindelijk ook bij je eigen gevoel past.

In deze serie video’s geef ik tips om je op weg te helpen.

1: Schetsen, wat is dat? Tekenles voor beginners

In deze video leg ik uit wat schetsen inhoudt en met welke materialen je dat kunt doen. Ik probeer te laten zien hoe belangrijk, maar ook vooral leuk het is om te schetsen.

2: Oog-hand coördinatie. Tekenles voor beginners

Goed natekenen valt of staat met een goede samenwerking tussen je ogen en je handen. In deze video een paar simpele oefeningen om je oog-hand coördinatie te trainen.

3: Maak het jezelf makkelijk. Tekenles voor beginners

Er zijn altijd manieren om ogenschijnlijk moeilijke onderwerpen te vereenvoudigen. Je kunt leren bewust te zoeken naar manieren om het jezelf makkelijk te maken.

4: Restvormen. Tekenles voor beginners

Restvormen zijn een gigantische hulp bij het natekenen. De ruimte tussen objecten kun je vaak als vorm beschouwen. Als je die vorm tekent, heb je ineens al heel wat randen van omliggende objecten getekend.

5: Hulplijnen inzetten bij het natekenen. Tekenles voor beginners

In deze video laat ik zien hoe je gebruik kan maken van steunlijnen. Ook dit is weer een manier om natekenen een stuk makkelijker te maken.

6: Beeldverhoudingen van je ondergrond. Tekenles voor beginners

Ga je tekenen op een rechthoekige of vierkante ondergrond? De beeldverhoudingen van je ondergrond hebben veel invloed op je compositie.

7: Compositie

Informatie en tips voor het maken van goede composities.

8: Oefening: verdelen helften en derden (inleiding proporties) en rechte lijnen trekken

Als je goed helften en derden van objecten of lijnen kunt inschatten, dan wordt het makkelijker om in proporties te leren tekenen.

Als klein voorbeeld kun je denken aan het tekenen van portretten. Door een gezicht in te delen in helften heb je meteen weer heel wat nieuwe aanknopingspunten. Sommige helften kunnen misschien ook weer in helften verdeeld worden, of in derden. Misschien zit niet altijd alles precies op een helft of een derde, maar ook dat is nuttige informatie!

Nu valt het in de praktijk nog best tegen om de helft van iets in te schatten. We worden namelijk afgeleid door allerlei andere dingen die we om iets heen zien.

In deze video een paar oefeningen om je gevoel voor helften en derden te trainen. Ook komt er nog een oefening langs om het trekken van rechte lijnen te trainen.

Kijkersvraag: Witte tinten

Kijkersvraag: stenen, voegen en bestrating schilderen (stofuitdrukking)

Wolken schilderen

In deze video geef ik wat tips voor het schilderen van wolken.

Doneer
Klik voor info