Online schilderlessen op Youtube

schilderles op youtube
schilderles op youtube

Op deze pagina heb ik geprobeerd een zo logisch mogelijke onderverdeling van mijn YouTube video’s te maken. Onderaan deze pagina staat wat extra informatie over de indeling en volgorde.

Materialen, benodigdheden en basiskennis

Voor iedereen die wil gaan beginnen met schilderen met acrylverf. Je vindt hier video’s over materialen zoals kwasten en doeken, eigenschappen van acrylverf, hoe je je ondergrond kunt prepareren en meer.

Basistechnieken

Op deze pagina vind je video’s die gaan over een aantal basistechnieken, zoals werken op een gekleurde ondergrond, overgangen maken en meer. Deze video’s kun je in elke gewenste volgorde kijken.

Licht en donker

In een schilderij is een goede balans van waarden van donker naar licht belangrijker dan kleur.

Goed inschatten van tonen is best lastig, daarom heb ik een paar video’s gemaakt waarmee je jezelf kunt trainen in het beoordelen van tonen.

Kleuren mengen

Ik ben ooit begonnen op YouTube met video’s over kleuren mengen. Het is mijn bedoeling om een zo compleet mogelijke uitleg over kleuren mengen te geven.

Tekenen en schilderen naar de waarneming

Het is leuk en leerzaam om dingen na te tekenen of schilderen. Je hoeft ook niet ver te zoeken: alles om je heen is een schets of tekening waard! Video’s met tips om je op gang te helpen.

Bomen schilderen met acrylverf

Perspectief tekenen voor beginners

Leer de beginselen van het perspectief tekenen. Geschikt voor absolute beginners of om je kennis op te frissen.

Perspectief tekenen voor gevorderden

Als je de basis van het perspectieftekenen beheerst en de principes goed kan toepassen, dan is het leuk om je verder te verdiepen in de wondere wereld van het perspectief tekenen.

Doneer
Klik voor info

Volgorde van video’s

De scheiding van de video’s is relatief, omdat alles altijd met elkaar te maken heeft. Zo lijkt bijvoorbeeld perspectief tekenen voor mensen die graag schilderen op het eerste oog een compleet andere wereld, maar een gedegen kennis van de regels van het perspectief is bij het schilderen van vrijwel elk onderwerp een enorme steun in de rug.

Ook heeft elke bezoeker van deze pagina een ander aanvangsniveau; de een wil echt voor het eerst beginnen met schilderen, de ander wil het na een aantal jaren pauze weer oppakken en sommigen zijn ver gevorderd. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld van olieverf op plakkaatverf overstappen op acrylverf. Kijk dus zelf wat het best bij je past.

Absolute beginners kunnen over het algemeen het best beginnen met de video’s over Materialen, benodigdheden en basiskennis, gevolgd door de video’s over Basistechnieken. Deze video’s geven je een globaal beeld over wat er met acrylverf mogelijk is en wat je voor materialen nodig hebt.

Bedenk dat een leerproces niet altijd in een rechte lijn verloopt. Volg je hart, kijk waar je op het moment het meest zin in hebt, want plezier is de olie waar de motor op draait. Als je rationeel vindt dat je eerst moet leren in grijzen te schilderen, maar je verlangt hartstochtelijk naar kleur, dan moet je echt je gevoel volgen en voor kleur gaan. Er is geen juiste weg, er zijn vele wegen en vaak lopen ze niet recht maar in allerlei vreemde kronkels!