Schilderen met acrylverf: materialen en benodigdheden

De video’s op deze pagina zijn gemaakt voor absolute beginners. Ik laat zien welke materialen je nodig hebt, hoe je je papier of doek geschikt maakt om op te schilderen en nog veel meer. Deze video’s kun je in elke gewenste volgorde kijken.

Wat heb je nodig? Materialen

Wat heb je eigenlijk nodig als je wil gaan schilderen met acrylverf? Aan bod komt o.a.: de werkplek, verf, ondergrond (papier, doek of paneel), palet en penselen.

Eigenschappen van acrylverf

In deze video vertel ik over de vele mogelijkheden van acrylverf en laat ik ook wat voorbeelden zien.


Informatie over schildersdoeken en prepareren met gesso

Als je een beginner bent met acrylverf vraag je je misschien af wat voor soort canvas je nodig hebt; er is nogal wat keuze!

In deze video laat ik zien waar je bij de aanschaf van een doek op kunt letten en laat ik ook zien hoe je je doek kunt prepareren met gesso.


Penselen voor acrylverf: welke moet je kiezen?

Even een kwast kopen… Oei, wat veel verschillende soorten! In deze video laat ik de verschillende soorten kwasten zien en hoe je erachter kunt komen wat je nodig hebt.


Acrylverf penselen en kwasten schoonmaken

Ik laat zien hoe je je penselen op de juiste en meest milieuvriendelijke manier schoonmaakt.


Gesso op papier als ondergrond voor acrylverf

Met acrylverf kun je prima op papier schilderen. Dat kan rechtstreeks, maar je kunt je papier ook eerst insmeren met gesso. Dan heb je een veel fijnere ondergrond om op te werken.

Paletmes om te mengen en te schilderen

Paletmessen (schildersmessen) zijn een fantastisch hulpmiddel bij het schilderen met acrylverf. In deze video laat ik zien hoe je er verf mee kunt mengen, hoe je met een paletmes kunt schilderen, hoe je er kleuren mee kunt checken (controleren) en nog veel meer.

Grijs palet: hoe maak je die en wat zijn de voordelen?

Werken op een grijs palet heeft grote voordelen. Ik laat zien hoe je er makkelijk een zelf kan maken.

Over de droogtijd van acrylverf

Beginners hebben vaak moeite met de snelle droogtijd van acrylverf. In deze video laat ik zien hoe snel de verf droogt op verschillende ondergronden. Ook laat ik zien hoe je de droogtijd kunt verlengen en heb ik wat tips om met de snelle droogtijd om te leren gaan.