acrylverf penselen schoonmaken

Als acrylverf opdroogt in je penseel, dan kun je er niet meer mee schilderen. Het is belangrijk om je kwasten op tijd en grondig schoon te maken. En uiteraard op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier!

Wanneer schoonmaken?

• Als je met een andere kleur wil gaan werken
• Als je met een andere kwast wil gaan werken
• Als je stopt met schilderen

Kortom: heel vaak! Als je met olieverf schildert is dat een heel ander verhaal. Olieverfkwasten kun je gerust een hele tijd wegleggen met de verf nog in de haren, omdat het zo langzaam droogt. Acrylverf droogt binnen enkele minuten volledig op in de haren van je kwast.

Samenstelling penseel/kwast

Een penseel bestaat uit haren, een bus waarmee de haren bij elkaar worden gehouden en een steel.

Een penseel bestaat uit een steel, bus en haren

Hoe maak je je penseel schoon?

1: Eerst zoveel mogelijk met keukenpapier

Haal eerst zoveel mogelijk verf van de haren met keukenpapier. Veeg vanaf de bus richting de haren. Dus niet tegen de haren instrijken. Herhaal dit een aantal keer, net zolang tot je er bijna niks meer afkrijgt.

Eerst zoveel mogelijk verf eraf met keukenpapier, strijk vanaf de bus richting de haren

2: Vochtig maken en opnieuw met keukenpapier schoonvegen

Doop dan je penseel even in een bak water. Ga er nog niet in roeren of stampen, maak je penseel alleen even vochtig. De resterende verf wordt dan weer vochtig, dan kun je weer met keukenpapier zoveel mogelijk uit de haren vegen.

Penseel vochtig maken door hem even in water te dopen, nog niet roeren, duwen en spoelen

3: Laatste beetje eruit spoelen in water

Herhaal dat net zolang, tot er bijna geen verf meer afgeeft op je keukenpapier. Het laatste beetje verf kun je in je waterbak afspoelen, door met beleid de haren tegen de bodem of de zijkanten te duwen en te slepen (dus niet hard op de bodem stampen met de haren, want dan gaan ze stuk). Dan kun je weer eens met keukenpapier afvegen. Herhaal dit net zolang tot er geen verf meer van de haren afkomt.

Na een paar keer dopen en vegen, komt er bijna geen verf meer van de haren af

Je kunt het laatste beetje ook onder een kraan met koud tot lauw water uit de haren spoelen. Rommel voorzichtig met je vingers door de haren, tot het schoon is. Als je het idee hebt, dat je het niet helemaal goed schoon krijgt met alleen water, dan kun je ook een milde zeep of groene zeep gebruiken. Meestal is dat niet nodig; als je je penseel op tijd schoonmaakt is water normaal gesproken voldoende.

Het laatste beetje kun je ook onder de kraan uitspoelen

Op deze manier krijg je je penselen goed schoon en gaat er vrijwel geen verf door het riool.

4: Haren in model brengen

Als je penseel schoon is, kun je hem nog wat droogdeppen of uitzwaaien. Breng dan met je vingers de haren weer even in model.

Breng de haren in model

5: Liggend laten drogen

Laat je penselen bij voorkeur liggend drogen. Als je een penseel staand laat drogen, dan kan het vocht in de bus zakken en daar kan het niet weg. Het zal daar dan gaan rotten en je hebt kans dat de bus of de haren loslaten.

Liggend laten drogen

6: Na droging

Als ze gedroogd zijn, kun je ze prima rechtop in een pot of bak zetten. Wel met de haren omhoog uiteraard. Let er ook op dat de haren nergens tegenaan komen, dan raken ze uit model.

Denk aan het kapsel van je penselen!

Nog wat opmerkingen

Keukenpapier hergebruiken

Je gebruikt aardig wat keukenpapier, maar dat keukenpapier kun je in een speciaal afvalbakje doen. Je kunt dat papier namelijk de volgende dag gewoon opnieuw gebruiken. Acrylverf droogt watervast op, dus de verf van de vorige dag zal niet afgeven. Zo kun je heel lang met dezelfde verzameling keukenpapier werken.

Prullenbak met gebruikt keukenpapier. Na droging kun je ze gewoon opnieuw gebruiken!

Gebruik zo min mogelijk penselen in één sessie

Als je met olieverf werkt, dan kun je rustig met vijf penselen tegelijk werken en ze een tijdje apart leggen. Olieverf droogt namelijk niet snel.

Met acrylverf is dat een heel ander verhaal. Je kunt er beter voor kiezen om in één sessie zo weinig mogelijk penselen tegelijk te gebruiken. Soms is het nog net te doen om met twee penselen te werken, bijvoorbeeld een brede en een smalle, maar let op: als je te lang met het ene penseel werkt, is de andere aan het uitdrogen.

Let op als je met meerdere penselen werkt: degene die je niet gebruikt is aan het uitdrogen!

Penseel niet in bak water zetten

Zet je penseel of kwast nooit in een bak met water, ook niet voor korte tijd. De haren lijden hieronder. Maak hem direct schoon als je hem niet meer gebruikt.

Zet je penseel nooit met de haren naar beneden in een bak met water, ook niet voor korte tijd: de haren gaan zo stuk

Verf op de bus: meteen schoonmaken

Het is prima om je penseel lekker vol te laden met verf, maar houd wel in de gaten dat de verf niet teveel in de buurt van de bus komt. Als je ziet dat er verf op de bus zit, kun je je penseel het best meteen even schoonmaken. Als je te lang wacht, droogt de verf – die dan ook in de bus zit – op. De haren zullen dan uit elkaar gaan staan en je hebt er dan niks meer aan.

Nu is het tijd om in te grijpen; de verf zit teveel bij de bus

Ik was te laat met schoonmaken! Er zat verf in de bus, die is opgedroogd en nu staan de haren uit elkaar.

Overzicht blogs

Doneer
Klik voor info
Toon Nagtegaal