Ik ben beeldend kunstenaar en docent tekenen. Ik ben dol op autosport, dat is dan ook het voornaamste thema van mijn schilderijen. Maar ik schilder ook graag portretten, landschappen, stillevens… eigenlijk alles!
Toon Nagtegaal
Als kind was ik altijd aan het tekenen en ik was dol op stripboeken. Ik tekende stapels papier vol met ridders en kastelen en maakte strips.
Ik vond (en vind) het bijzonder dat een plat vlak diepte kan bevatten. Ik vond het altijd leuk om nieuwe ontdekkingen te doen, bijvoorbeeld hoe je de illusie van diepte kunt creëren, of hoe je gezichten een bepaalde emotie kunt laten uitdrukken.
Tekenles
Mijn ouders zagen er wat in en zij zorgden ervoor dat ik op jonge leeftijd wekelijks tekenles kreeg van een beeldend kunstenaar. Dat was heel leuk en leerzaam. Ik leerde naar de waarneming tekenen en maakte kennis met nieuwe technieken en materialen. Zo heb ik gewerkt met pastelkrijt, ecoline, houtskool, olieverf en ik heb zelfs leren linoleumsnijden.

Op de basisschool en de middelbare school heb ik heel wat schriften vol getekend en maakte ik veel stripverhalen. Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat de volgende stap de kunstacademie zou worden.

Kunstacademie 1995-1999
Ik koos voor een kunstacademie waar ik ook gelijk een onderwijsbevoegdheid voor het vak tekenen kon halen. Naast teken- en schilderlessen kreeg ik daar dan ook vakken zoals kunst- en cultuurgeschiedenis, kunstbeschouwing, onderwijskunde en vakdidactiek. In 1999 heb ik de opleiding tot 1e graads docent beeldende vorming aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten afgerond.
1982 1985 1990 1994 1998 2014 2019

Formule 1 als inspiratiebron
Begin jaren ’90 zag ik een Formule 1 race op TV. Ik zag de coureurs door een tunnel scheuren (Monaco).
Vanaf dat moment was ik verkocht. Ik keek alle vrije trainingen, kwalificaties, warm-ups, races en meestal ook nog de herhalingen.
Autosport is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het leuke is ook dat je niet alleen een auto goed moet kunnen schilderen, maar ook dingen als landschappen, mensen en atmosfeer.
In 1999 won ik met een schilderij van Eddie Irvine in een Ferrari de Shell Publieksprijs.
Materialen
Meestal schilder ik met acrylverf op canvas (linnen). Acrylverf droogt snel, en aangezien ik mijn schilderijen opbouw in veel lagen, is dat erg handig.
Een schilderij begint met een idee. Dan ga ik schetsen maken voor de compositie en zoek ik informatie op. Ik verzamel veel foto’s en kijk fragmenten van races terug. Ook maak ik soms gebruik van schaalmodellen. Als ik de schets klaar heb, zet ik het over op een doek. Vanaf dat moment is het een kwestie van geduldig opbouwen. De eerste lagen bestaan vooral uit grote globale kleurvlakken. Elke nieuwe laag brengt meer detail in het schilderij.
Exclusief voor Adam’s World
Sinds 2017 werk ik exclusief voor Adam’s World, onderdeel van The Autosport Company in Waalwijk. De originele schilderijen zijn daar te bezichtigen en te koop. Bovendien zijn er van elk schilderij een gelimiteerd aantal reproducties op canvas te koop.

YouTube
In mei 2018 ben ik begonnen met het maken van teken- en schilderlesvideo’s op YouTube. Een overzicht van de video’s vind je op deze pagina.

Schilderclub.nl
Sinds 2020 maak ik schilderlesvideo’s voor Schilderclub.nl , het zusje van Tekenclub.nl .
Met een abonnement op Schilderclub.nl krijg je toegang tot Nederlandstalige, onversnelde tutorials van Corrie Leushuis, Lineke Lijn en van mij.
