Ik ben beeldend kunstenaar en docent tekenen. Ik ben dol op autosport, dat is dan ook het voornaamste thema van mijn schilderijen. Maar ik schilder ook graag portretten, landschappen, stillevens… eigenlijk alles!

Als kind was ik altijd aan het tekenen. Op jonge leeftijd kreeg ik wekelijks tekenles kreeg van een beeldend kunstenaar. Dat was heel leuk en leerzaam; ik leerde naar de waarneming tekenen en maakte kennis met nieuwe technieken en materialen.

Ik heb in mijn jeugd heel veel naar de waarneming getekend, ik vond het leuk om te doen en vond het leuk om mezelf daarin te trainen. Volgens mij was ik hier paarden aan het natekenen 🙂

Op de basisschool en de middelbare school heb ik heel wat schriften vol getekend en ik maakte ook graag stripverhalen.

Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie gegaan. Ik koos voor een kunstacademie waar ik ook gelijk een onderwijsbevoegdheid voor het vak tekenen kon halen. In 1999 heb ik de opleiding tot 1e graads docent beeldende vorming aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten afgerond.

Begin jaren ’90 zag ik een Formule 1 race op TV. Ik zag de coureurs door een tunnel scheuren (Monaco). Vanaf dat moment was ik verkocht. Ik keek alle vrije trainingen, kwalificaties, warm-ups, races en meestal ook nog de herhalingen.

Autosport is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het leuke is ook dat je niet alleen een auto goed moet kunnen schilderen, maar ook dingen als landschappen, mensen en atmosfeer.

In 1999 won ik met een schilderij van Eddie Irvine in een Ferrari de Shell Publieksprijs.

Exclusief voor Adam’s World

Sinds 2017 werk ik exclusief voor Adam’s World, onderdeel van The Autosport Company in Waalwijk. De originele schilderijen zijn daar te bezichtigen en te koop. Bovendien zijn er van elk schilderij een gelimiteerd aantal reproducties op canvas te koop.

Mijn schilderijen en reproducties ervan zijn te koop en te zien bij Adam’s World in Waalwijk.

YouTube

In mei 2018 ben ik begonnen met het maken van teken- en schilderlesvideo’s op YouTube. Een overzicht van de video’s vind je op deze pagina.

Voorbereiding YouTube video over bomen schilderen

Schilderclub.nl

Sinds 2020 maak ik schilderlesvideo’s voor Schilderclub.nl , het zusje van Tekenclub.nl .

Met een abonnement op Schilderclub.nl krijg je toegang tot Nederlandstalige, onversnelde tutorials van Corrie Leushuis, Lineke Lijn en van mij.

Atelier Magazine

Ik schrijf regelmatig artikelen voor Atelier Magazine. Dat is een magazine voor de kunstliefhebber met een passie voor tekenen, schilderen en met een brede belangstelling voor kunst. Elk nummer heeft educatieve artikelen en verhalen over kunst en kunstenaars. Meer informatie vind je op: https://www.ateliermagazine.nl/

Toon Nagtegaal