Wolken schilderen met acrylverf

Wolken schilderen met acrylverf
Wolken schilderen met acrylverf

Wolken bevatten vaak veel zachte overgangen van licht naar donker en/of van de ene naar de andere kleur. Om wolken vloeiend te kunnen schilderen met acrylverf is het handig om wat voorwerk te doen op je palet, zodat je makkelijk nat-in-nat kunt schilderen.

Eerst kun je eventueel de schets op je doek zetten. In de video over het schilderen van wolken maak ik zelfs een onderschildering, zodat ik later veel houvast heb als ik met kleur ga werken. Dit is niet noodzakelijk, je kunt op duizenden manieren aan je schilderij beginnen.

Als je deze foto ook wil naschilderen, dan kun je hem hieronder downloaden:

Deze keer maak ik eerst een onderschildering. Ik heb de toonwaarden dan al eens onderzocht, waardoor het schilderen met kleur makkelijker wordt.

Daarna kun je de belangrijkste kleuren alvast mengen op je palet. Zoek in je foto naar grote kleurvlakken en maak die kleuren na. Er komen natuurlijk ontelbaar tussenvarianten voor in de foto, die hoef je niet allemaal te maken.

De belangrijkste kleuren liggen klaar op het palet

Het is over het algemeen handig om de lucht eerst zoveel mogelijk in te schilderen. Vaak komen daar ook vloeiende kleurverloopjes voor. Je kunt ervoor kiezen om bijv. van donker naar licht te werken. Dan zet je eerst de donkerste kleur neer.

Als je de eerste kleurenlaag opzet, kan het zijn dat sommige kleuren niet in één keer goed dekken. Daar kun je niks aan doen, dat heeft te maken met de pigmenten in de verf (sommige pigmenten zijn dekkend, sommige zijn transparant). Zo schemert bij mij in het voorbeeld hieronder de ruwe omber door het blauw heen, waardoor mijn blauw op het doek veel groener lijkt dan het is. Probeer er niet van te schrikken, je kunt er na een kwartier nog eens overheen met een nieuwe laag. Dan zal de kleur uiteindelijk wel dekken.

Eerst het donkerste gedeelte van de lucht erin gezet

Daarna stap je over na je volgende hoofdkleur. Die is iets lichter en misschien ook wat anders van kleur. Ga de twee kleuren nog niet door elkaar smeren, zet eerst de tweede kleur helemaal neer en laat hem de eerste kleur nog niet raken. Zo voorkom je dat de nieuwe kleur vervuild wordt in je penseel.

De tweede kleur gaat erop, maar ik meng hem nog niet met de vorige kleur. De tweede kleur dekt trouwens veel beter dan de eerste, dat komt omdat hier titaanwit door het blauw zit. Titaanwit is een dekkend pigment.

Als je de tweede kleur op de goede plekken hebt neergezet, kun je met deze kleur nat-in-nat in de andere kleur een verbinding maken. Laat de kleuren in elkaar overlopen. Je kunt ook een tussenkleur mengen op je palet: je mengt dan een beetje van de eerste en de tweede kleur door elkaar. Als je die kleur tussen de twee kleuren op het doek zet, of half over de beide kleuren heen, dan kun je ze heel makkelijk met elkaar verbinden.

Nu kan ik de twee kleuren makkelijk nat-in-nat door elkaar strijken.

En eigenlijk herhaal je deze stappen vervolgens voor de rest van de lucht en ook voor de wolken.

Je zet elke keer een nieuwe stap neer en je verbindt de nieuwe kleur met de vorige kleur. Dat gaat redelijk makkelijk, omdat de verf telkens nog niet droog is.

Bouw rustig verder. Vergeet ook niet: het hoeft niet allemaal meteen te kloppen, je kunt er nog een keer overheen met de verf die nog op je palet ligt!

Probeer altijd wat van de kleuren die je op je palet had gemaakt intact te laten. Je kunt dan in volgende lagen altijd terugvallen op je basiskleuren en ze eventueel een klein beetje aanpassen als je wat variaties nodig hebt.

In wolken zie je vaak hele subtiele variaties in kleur. Je kunt je hoofdkleuren dus gebruiken om kleine variaties te maken. Misschien moet er de ene keer net iets rood in, de andere keer wat meer blauw.

Blijf net zolang door puzzelen met variaties tot je tevreden bent. Dat gaat heel makkelijk, omdat je altijd kunt terugvallen op je basiskleuren op het palet.

Doordat je de hoofdkleuren op je palet hebt liggen, kun je niet alleen snel doorwerken, je kunt je ook beter concentreren op het schilderen. Je hoeft haast niks op je palet te doen, waardoor je beter kunt kijken naar wat je op je doek doet. Een ander voordeel is dat de verf op je palet niet snel uitdroogt, omdat een bergje verf veel langer nat blijft dan een dun klein uitgestreken kloddertje.

Zoek verschillende foto’s van wolkenluchten op (of maak ze zelf) en ga gewoon aan de slag. Je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. In het leerproces is het heel normaal als dingen af en toe niet lukken, maar doordat je bezig bent doe je ervaring op en soms zul je zien dat de opgedane ervaring samenkomt en tot een mooi resultaat leidt.

Heel veel plezier met schilderen!

In de video laat ik bovenstaand verhaal in de praktijk zien:

Doneer
Klik voor info