Grisaille: schilderen met een onderschildering.

Werken met een grisaille
Werken met een grisaille

Een grisaille is een monochrome onderschildering, waar je met kleur overheen kunt gaan. De onderschildering kan in zwart-wit worden gemaakt, maar er worden ook vaak bruine kleuren voor gebruikt.

Wat is het nut van een grisaille?

Als je een grisaille maakt, kun je je volledig concentreren op een goede balans van donker naar licht in je schilderij.

Je hoeft je daardoor nog niet bezig te houden met kleurgebruik. Er blijft meer ruimte over om je goed te concentreren op toonwaarden.

Een goede balans van toonwaarden (de waarden van licht naar donker) is belangrijker dan kleur.
Als je de toonwaarden goed neerzet terwijl je kleuren niet helemaal kloppen, dan kan je schilderij er alsnog heel goed en geloofwaardig uitzien.

Hoe maak je een grisaille?

Toonwaarden kunnen goed onderzocht worden door te werken met alleen zwarte en witte verf (of een donkerbruine kleur in combinatie met wit).

Een fijne methode om de toonwaarden goed neer te zetten is door te werken van donker naar licht.

Een grisaille met zwarte en witte verf

Werken van donker naar licht:
Je zoekt eerst de absoluut donkerste plek op in je onderwerp. Dat kan zwart zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het donkerste donker kan ook lichter dan zwart zijn.
Je schildert dan eerst die donkerste waarden op de juiste plekken.

Daarna ga je kijken naar de waarden die net iets lichter zijn en die zet je erin. Zo ga je steeds naar een lichtere waarde, tot je uiteindelijk bij de absoluut lichtste delen komt.

Over de grisaille heenschilderen

Als de toonwaarden goed neergezet zijn, dan kan het schilderen met kleur beginnen. De toonwaarden staan al op de goede plekken, die geven houvast.

Nu is het een kwestie van de juiste kleuren op de juiste plekken zetten

Kleuren mengen is makkelijker als je de toonwaarden al een keer hebt bestudeerd. Kleuren bestaan grofweg gezien uit drie dingen: kleur, toonwaarde en verzadiging. Een belangrijk aspect van kleur heb je in je grisaille dus al bestudeerd en dat maakt je leven een stuk makkelijker.

Kleuren mengen wordt makkelijker als je de toonwaarden al een keer bestudeerd hebt in je grisaille

Ook schemeren de grijswaarden van de grisaille soms door je kleur heen, waardoor je een mooi harmonieus ogend schilderij krijgt.

De grisaille zorgt gelijk ook voor eenheid in je schilderij, omdat de grijze ondergrond alle kleuren verbindt.

Overzicht blogs

Doneer
Klik voor info