mediums voor acrylverf

Voor acrylverf bestaan er diverse mediums. Medium is eigenlijk gewoon iets wat je door je verf kunt mengen, zodat je er iets speciaals mee kunt doen, zoals dikker, dunner, glanzender maken van je verf, of bepaalde speciale effecten zoals korrelstructuur, neon enz.

Medium om je verf transparanter te maken (als alternatief voor water)

Als je veel water gebruikt om je verf te verdunnen, dan verliest de verf plakkracht, want het bindmiddel wordt teveel afgebroken. De verf droogt dan minder watervast op. Bovendien druipt de verf van je doek of beschadig je je papier.

Je kunt dan beter gebruik maken van medium. Bij de meeste merken heet dit gewoon “medium”. Het is een transparant goedje, het droogt kleurloos op en het zorgt ervoor dat de verf mooi watervast opdroogt.

Bij deze “gewone” mediums kun je vaak kiezen uit de volgende varianten: dun of dik en glans of mat. Deze mediums hebben doorgaans geen invloed op de droogtijd.

Eerste laag
Met medium verdunde verf als tweede laag. De tweede laag is transparant omdat het verdund is. Je kunt dat ook met water doen, maar als je medium gebruikt droogt je verf watervast op.

Met medium verdunde verf als tweede laag

Medium om te glaceren (in flinterdunne laagjes schilderen)

Glaceren is een techniek, waarbij je met hele dunne, transparante laagjes over een vorige laag heen gaat. Daarmee kun je hele mooie effecten bereiken, omdat de laag eronder er doorheen straalt.

Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.

Droogvertragend medium

Droogvertragend medium is hetzelfde als een ‘standaard medium’, je verf wordt dus transparanter en droogt watervast op. Het verschil zit hem in de droogvertraging: je verf droogt minder snel, waardoor je makkelijker nat-in-nat kunt werken.

Retarder

Retarder heeft andere eigenschappen dan een gewoon medium, want retarder vertraagt wél de droogtijd van je verf, maar maakt je verf niet transparanter. Het werkt dus puur als droogvertrager, verder heeft het geen effect op de dikte van je verf.

Acrylverf droogt erg snel, met retarder kun je de droogtijd meestal met maximaal 20% verlengen. Dan droogt het nog steeds best snel, maar je hebt toch net wat meer tijd om bijvoorbeeld nat-in-nat te werken. Bovendien droogt de verf op je palet ook minder snel uit.

Lees wel eerst goed het etiket, want daarop staat aangegeven hoeveel retarder je maximaal mag gebruiken in je verf.

Over retarder kun je meer lezen in het artikel over droogtijd van acrylverf.

Overige (effect)mediums

Dan zijn er nog vele andere mediums, voor speciale effecten zoals structuur (korrels), neon (lichtgevend), fototransfer mediums om foto’s over te zetten naar een ondergrond, glittermediums, noem het maar op.

Op de website van Talens staat een mooi overzicht van de mediums die zij voor acrylverf in het assortiment hebben (in het Nederlands):
https://www.royaltalens.com/nl-nl/merken/amsterdam/hulpmiddelen/mediums/

Effectmediums van Talens (voor acrylverf): https://www.royaltalens.com/nl/merken/amsterdam-all-acrylics/hulpmiddelen/effect-mediums/

Op de website van Winsor & Newton kun je de verschillende mediums ook vinden (in het Engels):
http://www.winsornewton.com/row/shop/oils-solvents-mediums-and-varnishes/acrylic-colour/mediums

Overzicht blogs

Doneer
Klik voor info
Toon Nagtegaal