Licht en donker

In een schilderij is een goede balans van waarden van donker naar licht belangrijker dan kleur. Goed inschatten van tonen is best lastig, daarom heb ik een paar video’s gemaakt waarmee je jezelf kunt trainen in het beoordelen van tonen.

Toonwaardenstudies maken is leuk en heel leerzaam! Op https://www.schilderclub.nl staan nog veel meer van dit soort schildertutorials!<br /><br />Als je begint met toonwaarden word je niet afgeleid door kleur en je kunt lekker puzzelen met waarden van licht naar donker. Je kunt er snel mee beginnen, want je hebt alleen maar zwarte en witte acrylverf nodig! <br /><br />*** Schilderclub.nl is gestart! ***<br />https://www.schilderclub.nl is van start gegaan! Als je daar lid van wordt krijg je toegang tot Nederlandstalige videoturials van Lineke Lijn, Corrie Leushuis en van mij. <br />Daarnaast krijg je toegang tot de communitypagina van Schilderclub.nl, waar je ervaringen met andere leden kunt uitwisselen. Ook kun je daar je werk uploaden. <br />Op https://www.schilderclub.nl vind je meer informatie over de tarieven en aanmelding.<br /><br />*** Materialen: ***<br />- referentiefoto<br />- palet,<br />- acrylverf (oxydezwart en titaanwit)<br />- penselen<br />- een papier, doek of canvasboard (ik gebruik een 40x30 canvasboard)<br />- waterbak en keukenpapier (voor het reinigen van de penselen)<br /><br />*** Referentiefoto ***<br />De referentiefoto kun je met deze link downloaden: https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2020/09/referentiefoto-webinar.jpg<br />(Foto: Marina Khrapova www.unsplash.com )<br /><br />*** Hoofdstukken ***<br />00:00:00 intro<br />00:00:28 valkuilen bij deze foto<br />00:01:50 info over schilderclub.nl<br />00:03:20 beginnen met schets<br />00:11:35 corrigeren met witte verf<br />00:12:03 achtergrond erin<br />00:15:30 donkere waarden<br />00:23:35 lichtere waarden<br />00:38:54 verfijnen<br />00:58:36 resultaat<br /><br />*** Tekstversie ***<br />Op mijn website staat ook een tekstversie van deze video: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-in-toonwaarden-doe-je-mee/<br /><br />Op mijn YouTubekanaal vind je nog veel meer teken- en schilderlessen: https://www.youtube.com/c/toonnagtegaal<br />Als je je abonneert en je drukt op de bel, dan kun je aangeven dat je op de hoogte wilt worden gehouden als ik een nieuwe video upload.<br /><br />Een overzicht van video's is ook te vinden op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/<br /><br />Van sommige lessen staat er ook een tekstversie op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk: https://toonnagtegaal.nl<br /><br />Veel plezier met tekenen en schilderen!

Toonwaardenstudies maken is leuk en heel leerzaam! Op https://www.schilderclub.nl staan nog veel meer van dit soort schildertutorials!

Als je begint met toonwaarden word je niet afgeleid door kleur en je kunt lekker puzzelen met waarden van licht naar donker. Je kunt er snel mee beginnen, want je hebt alleen maar zwarte en witte acrylverf nodig!

*** Schilderclub.nl is gestart! ***
https://www.schilderclub.nl is van start gegaan! Als je daar lid van wordt krijg je toegang tot Nederlandstalige videoturials van Lineke Lijn, Corrie Leushuis en van mij.
Daarnaast krijg je toegang tot de communitypagina van Schilderclub.nl, waar je ervaringen met andere leden kunt uitwisselen. Ook kun je daar je werk uploaden.
Op https://www.schilderclub.nl vind je meer informatie over de tarieven en aanmelding.

*** Materialen: ***
- referentiefoto
- palet,
- acrylverf (oxydezwart en titaanwit)
- penselen
- een papier, doek of canvasboard (ik gebruik een 40x30 canvasboard)
- waterbak en keukenpapier (voor het reinigen van de penselen)

*** Referentiefoto ***
De referentiefoto kun je met deze link downloaden: https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2020/09/referentiefoto-webinar.jpg
(Foto: Marina Khrapova www.unsplash.com )

*** Hoofdstukken ***
00:00:00 intro
00:00:28 valkuilen bij deze foto
00:01:50 info over schilderclub.nl
00:03:20 beginnen met schets
00:11:35 corrigeren met witte verf
00:12:03 achtergrond erin
00:15:30 donkere waarden
00:23:35 lichtere waarden
00:38:54 verfijnen
00:58:36 resultaat

*** Tekstversie ***
Op mijn website staat ook een tekstversie van deze video: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-in-toonwaarden-doe-je-mee/

Op mijn YouTubekanaal vind je nog veel meer teken- en schilderlessen: https://www.youtube.com/c/toonnagtegaal
Als je je abonneert en je drukt op de bel, dan kun je aangeven dat je op de hoogte wilt worden gehouden als ik een nieuwe video upload.

Een overzicht van video's is ook te vinden op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/

Van sommige lessen staat er ook een tekstversie op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/

Meer informatie over mij en mijn werk: https://toonnagtegaal.nl

Veel plezier met tekenen en schilderen!

131 35

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqdjFoaGlVSnVDa3VqdEVuZm9kMmhmVy4wMTcyMDhGQUE4NTIzM0Y5

Schilder je mee met zwarte en witte acrylverf? Ik ben dol op toonwaardenstudies!

Een juiste balans van licht naar donker is binnen een schilderij prioriteit nummer één. Op https://www.schilderclub.nl staan nog veel meer van dit soort schildertutorials!<br /><br />We kunnen onszelf trainen om gevoeliger te worden voor nuances, voor kleine verschillen in licht en donker. Een leuke oefening daarvoor is het maken van een grijsschaal. <br />We maken negen vakjes en zetten in het uiterst linkse vakje puur wit en in het uiterst rechtse vakje puur zwart. Het middelste vakje wordt dan middelgrijs, het ligt precies tussen wit en zwart in. Daarna gaan we van middelgrijs naar zwart en maken in de vakjes die daartussen liggen een eerlijke verdeling. Hetzelfde doen we van middelgrijs naar wit. <br />In het begin is dit al een heel pittige oefening, maar het is erg leerzaam. Je leert heel bewust kijken naar kleine verschillen, je ziet hoe groot de impact van een klein verschil in waarde kan zijn. Bovendien leer je ook lekker op je palet werken. <br />Je hebt nodig:<br />- titaanwit<br />- oxidezwart (wordt ook wel marszwart genoemd) of lampenzwart (wordt ook wel carbon genoemd)<br />- kwast<br />- palet<br />-water en keukenpapier (om kwasten schoon te maken)<br />- een lekker groot papier of een mdf-plaat<br />- een watervaste stift of fineliner<br />- een liniaal<br /><br />Eventueel kun je nog een grijskaart downloaden: https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/Grijswaarden.jpg<br />Veel plezier met deze oefening!<br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk:  https://www.toonnagtegaal.nl/<br />Een overzicht van mijn video's vind je hier: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/

Een juiste balans van licht naar donker is binnen een schilderij prioriteit nummer één. Op https://www.schilderclub.nl staan nog veel meer van dit soort schildertutorials!

We kunnen onszelf trainen om gevoeliger te worden voor nuances, voor kleine verschillen in licht en donker. Een leuke oefening daarvoor is het maken van een grijsschaal.
We maken negen vakjes en zetten in het uiterst linkse vakje puur wit en in het uiterst rechtse vakje puur zwart. Het middelste vakje wordt dan middelgrijs, het ligt precies tussen wit en zwart in. Daarna gaan we van middelgrijs naar zwart en maken in de vakjes die daartussen liggen een eerlijke verdeling. Hetzelfde doen we van middelgrijs naar wit.
In het begin is dit al een heel pittige oefening, maar het is erg leerzaam. Je leert heel bewust kijken naar kleine verschillen, je ziet hoe groot de impact van een klein verschil in waarde kan zijn. Bovendien leer je ook lekker op je palet werken.
Je hebt nodig:
- titaanwit
- oxidezwart (wordt ook wel marszwart genoemd) of lampenzwart (wordt ook wel carbon genoemd)
- kwast
- palet
-water en keukenpapier (om kwasten schoon te maken)
- een lekker groot papier of een mdf-plaat
- een watervaste stift of fineliner
- een liniaal

Eventueel kun je nog een grijskaart downloaden: https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/Grijswaarden.jpg
Veel plezier met deze oefening!

Meer informatie over mij en mijn werk: https://www.toonnagtegaal.nl/
Een overzicht van mijn video's vind je hier: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/

85 16

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqdjFoaGlVSnVDa3VqdEVuZm9kMmhmVy4yODlGNEE0NkRGMEEzMEQy

Toonwaardenschaal van 9 stappen maken. Licht en donker les 2. Schilderen met acrylverf.

Deze keer gaan we met acrylverf een portret naschilderen. We doen dat heel globaal en we mogen alleen zwart, wit en grijs gebruiken. Zo kunnen we ons volledig concentreren op het kijken naar licht en donker, we worden dan niet afgeleid door een teveel aan mogelijkheden. <br />We hoeven het portret dus niet realistisch na te schilderen: het hoeft niet te lijken, we gebruiken het alleen als referentie. <br /><br />Je kunt alles op mijn website nog rustig nalezen: https://www.toonnagtegaal.nl/oefening-in-zwart-wit-en-grijs-schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/<br /><br />Benodigdheden:<br />- verf: zwart (liefst oxide- of lampenzwart) en wit (titaan)<br />- penseel: plat en niet te klein<br />- spalter of andere brede kwast om het papier snel in te kunnen smeren<br />- bak met water<br />- keukenpapier<br />- een palet<br />- een paletmes<br />- papier: A4, vrij stevig papier, minimaal 350g<br />- je kunt de referentiefoto hier downloaden (foto van de website www.unsplash.com) https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/edgar-647084-unsplash.jpg<br />- je kunt de grijskaart hier downloaden: https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/Grijswaarden.jpg<br /><br />Eerst smeren we het papier in met middelgrijs. Wacht 15-30 minuten, tot het goed opgedroogd is. Dan maken we een ruwe schets van het portret. Dat kun je gewoon met zwarte verf doen. <br />Dan gaan we kijken wat de donkerste stukken in de foto zijn, die zetten we met zwarte verf op het papier.<br />Als de zwarte verf droog is, gaan we met witte verf de lichtste delen erop zetten. De stukken die we niet zwart of wit willen hebben, sparen we uit. Daar houd je dan midddelgrijs over. <br /><br /><br />Meer informatie over mij en mijn werk vind je op: https://www.toonnagtegaal.nl/<br />Artikelen over tekenen en schilderen op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/<br />Overzicht van YouTube video's op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/<br /><br />Contact (ook voor als je eens wat foto's van je werk wil delen!): http://www.toonnagtegaal.nl/deel-je-ervaringen/<br /><br /><br /><br />Veel plezier met schilderen!<br />Groeten,<br />Toon

Deze keer gaan we met acrylverf een portret naschilderen. We doen dat heel globaal en we mogen alleen zwart, wit en grijs gebruiken. Zo kunnen we ons volledig concentreren op het kijken naar licht en donker, we worden dan niet afgeleid door een teveel aan mogelijkheden.
We hoeven het portret dus niet realistisch na te schilderen: het hoeft niet te lijken, we gebruiken het alleen als referentie.

Je kunt alles op mijn website nog rustig nalezen: https://www.toonnagtegaal.nl/oefening-in-zwart-wit-en-grijs-schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/

Benodigdheden:
- verf: zwart (liefst oxide- of lampenzwart) en wit (titaan)
- penseel: plat en niet te klein
- spalter of andere brede kwast om het papier snel in te kunnen smeren
- bak met water
- keukenpapier
- een palet
- een paletmes
- papier: A4, vrij stevig papier, minimaal 350g
- je kunt de referentiefoto hier downloaden (foto van de website www.unsplash.com) https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/edgar-647084-unsplash.jpg
- je kunt de grijskaart hier downloaden: https://www.toonnagtegaal.nl/wp-content/uploads/2019/06/Grijswaarden.jpg

Eerst smeren we het papier in met middelgrijs. Wacht 15-30 minuten, tot het goed opgedroogd is. Dan maken we een ruwe schets van het portret. Dat kun je gewoon met zwarte verf doen.
Dan gaan we kijken wat de donkerste stukken in de foto zijn, die zetten we met zwarte verf op het papier.
Als de zwarte verf droog is, gaan we met witte verf de lichtste delen erop zetten. De stukken die we niet zwart of wit willen hebben, sparen we uit. Daar houd je dan midddelgrijs over.


Meer informatie over mij en mijn werk vind je op: https://www.toonnagtegaal.nl/
Artikelen over tekenen en schilderen op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/category/online-schilderlessen/
Overzicht van YouTube video's op mijn website: https://www.toonnagtegaal.nl/schilderen-met-acrylverf-voor-beginners/

Contact (ook voor als je eens wat foto's van je werk wil delen!): http://www.toonnagtegaal.nl/deel-je-ervaringen/



Veel plezier met schilderen!
Groeten,
Toon

295 65

YouTube Video UExFTWp0dlBnanJqdjFoaGlVSnVDa3VqdEVuZm9kMmhmVy41NkI0NEY2RDEwNTU3Q0M2

Oefening in zwart, wit en grijs. Licht en donker les 01. Schilderen met acrylverf voor beginners.

Doneer
Klik voor info