Een paletmes (of schildersmes) is een multifunctioneel hulpmiddel; je kunt er kleuren mee mengen, je kleuren op je palet organiseren, je kunt ermee scheppen, roeren en je kunt er zelfs ook mee schilderen!

Wat is het voordeel van mengen met een paletmes?

In principe zul je het paletmes het meest gebruiken om kleuren mee te mengen. Je kunt dat ook met een penseel doen, maar dat heeft nogal wat nadelen. Aangezien een penseel gemaakt is om verf op te nemen, gaat de verf tussen de haren zitten en krijg je het haast niet meer op je palet. Als je vervolgens wil gaan schilderen, zit er veel te verf op je penseel, of op de verkeerde plekken.

Met een paletmes kun je je kleuren goed mengen en aangezien een paletmes de verf niet absorbeert, kun je mooie stapeltjes verf op je palet maken. Bovendien kun je nu gewoon je penseel in de verf dopen en precies zo vol laden als je zelf wil. Je hebt dus veel meer controle over de situatie.

Hoe meng je met een paletmes?

In dit voorbeeld gaan we een groen maken door geel en blauw te mengen. Die twee kleuren liggen klaar op mijn palet.

Ik pak met de achterkant van mijn paletmes wat van blauw.

Dan leg ik ergens op mijn palet neer.

Ik veeg mijn paletmes schoon met een keukenpapiertje. Een á twee keer vegen is meestal genoeg om het brandschoon te krijgen.

Nu pak ik wat van het geel, en ik plet dat door het blauw heen.

Ik meng de verf door elkaar met het paletmes, ik probeer zoveel mogelijk om alleen de onderkant te gebruiken. De bovenkant wordt bijna niet vies. Je schept het eigenlijk een soort om-en-om door elkaar. Je kunt er best wel wat druk op zetten, je mag best een beetje hard pletten.

Ik ga net zo lang door tot de verf goed gemengd is. De kleur moet zo egaal mogelijk zijn.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close