Kleuren mengen met een paletmes

Kleuren mengen met een paletmes
Kleuren mengen met een paletmes

Een paletmes (of schildersmes) is een multifunctioneel hulpmiddel; je kunt er de volgende dingen mee doen:
• kleuren mengen
• kleuren op je palet organiseren
• kleuren checken bij je onderwerp
• verf uit een pot scheppen
• roeren
• je kunt er zelfs ook mee schilderen!

Wat is het voordeel van mengen met een paletmes?

Kleuren mengen gaat het makkelijkst met een paletmes. Je kunt het ook met een penseel doen, maar dat heeft nogal wat nadelen.

Aangezien een penseel gemaakt is om verf op te nemen, gaat de verf tussen de haren zitten en krijg je het haast niet meer op je palet. Als je vervolgens wil gaan schilderen, zit er veel te verf op je penseel. Dan komt er eerst een ongecontroleerde berg verf af.

Mengen met penseel
Veel te veel verf in de haren en op het palet is er zowat niks meer over

Een paletmes neemt geen verf op. Daarmee kun je dus mooie stapeltjes verf op je palet maken.

Totale controle en je paletmes absorbeert geen verf, er blijft dus een mooie stapel verf liggen, klaar voor gebruik!


Bovendien kun je nu gewoon je schone penseel in de verf dopen en hem precies zo vol laden als je zelf wil. Je hebt dus veel meer controle over de situatie.

Kleine aanpassingen kunnen wel met penseel

Als je een basiskleur hebt gemengd en je moet kleine aanpassingen doen, voor kleine stukjes in je schilderij, dan kun je dat prima met een penseel doen.

Hoe meng je met een paletmes?

In dit voorbeeld gaan we een groen maken door geel en blauw te mengen. Die twee kleuren liggen klaar op het palet.

Blauw en geel liggen klaar

Pak met de achterkant van het paletmes wat blauwe verf. Probeer de bovenkant van het schildersmes zoveel mogelijk schoon te houden.

Ik haal er een beetje blauw af
De verf zit op de achterkant van het mes

Leg de verf ergens op het palet neer. Duw de verf van het mes af. Door het al slepend een beetje te kantelen en te duwen zal bijna alle verf eraf komen.

Slepend kantelen en duwen

Veeg het paletmes schoon met een keukenpapiertje. Een á twee keer vegen is meestal genoeg om het brandschoon te krijgen.

Weinig verf aan het mes, makkelijk schoon te maken met keukenpapier
Eén keer vegen en het is brandschoon

Daarna pak je op dezelfde manier wat van het geel.

Beetje geel

Meng de verf door elkaar met het paletmes, probeer zoveel mogelijk om alleen de onderkant te gebruiken. De bovenkant wordt bijna niet vies.
Je plet de verf van links naar rechts en dan weer van rechts naar links door elkaar. Je kunt er best wel wat druk op zetten, je mag best een beetje hard pletten.

Al schuivend plet je de kleuren door elkaar, naar rechts en dan weer naar links, net zolang tot het goed is

Ga net zo lang door tot de verf goed gemengd is. De kleur moet zo egaal mogelijk zijn.

Mooie egale kleur en lekker op een berg

Kleuren op je palet organiseren

Met je paletmes kun je makkelijk de belangrijkste kleuren die je nodig hebt voor je werk ‘voormengen’ en die op een handige manier op je palet rangschikken. Dat scheelt bij het schilderen heel veel gedoe, de belangrijkste kleuren liggen dan klaar.
Bovendien droogt zo’n bergje verf veel langzamer op, dan wanneer je met je kwast een klein beetje verf ter plekke mengt.

Je kunt makkelijk wat kleuren voormengen en efficiënt met de ruimte op je palet omgaan.

Kleuren checken

Als je een kleur wil namaken, dan moet je regelmatig controleren of je in de goede richting zit. Als je dat met een kwast doet, is het heel moeilijk te beoordelen of je kleur overeenkomt. Op sommige plekken komt de kleur van de haren door de verf, op sommige plekken reflecteert er vanalles op de verf, of komen er schaduwen op door de structuur van de haren.

Moeilijk te zien of het overeenkomt

Je kunt je verf heel mooi op je mes pletten en het dan voor je onderwerp houden, of het nou ver weg is of dichtbij, of natuurlijk bij je foto als je van een foto werkt. Je kunt dan heel goed zien of de kleur goed is, of dat er nog iets mee moet gebeuren.

Dit geeft een veel beter idee

Verf uit een pot scheppen

Sommige fabrikanten stoppen verf in potten. Met een paletmes kun je de verf makkelijk uit de pot scheppen. Het is dan natuurlijk heel belangrijk dat je paletmes goed schoon is, anders wordt de kleur in de pot aangetast.

Voor het scheppen zijn de wat ronder gevormde paletmessen het handigst. Probeer de verf op de achterkant van je mes uit de pot te scheppen, dan kun je het makkelijk op je palet pletten.

Verf uit een pot scheppen

Roeren

Als je je gesso een kleur wil geven, dan kun je wat gesso in een bakje gieten, dan doe je er wat verf bij en roeren maar!

Schilderen

Met een paletmes kun je ook heel lekker schilderen. Je hebt er wel veel verf voor nodig, dus maak genoeg aan op je palet.

Je kunt ervoor kiezen om de sporen van je mes zichtbaar te laten, maar je kunt er ook heel glad mee werken.

Overzicht blogs

Doneer
Klik voor info