Kleuren mengen met acrylverf

Ik ben ooit begonnen op YouTube met video’s over kleuren mengen. Het is mijn bedoeling om een zo compleet mogelijke uitleg over kleuren mengen te geven.

Zo start ik in de eerste video met het verhaal over de drie primaire kleuren, waarmee je in principe alle andere kleuren kunt mengen. Ondanks het feit dat het in de praktijk niet handig is om met deze drie primaire kleuren altijd alles te willen mengen, is het voor de basiskennis over het kleuren mengen onmisbare informatie.

Ik heb de video’s gerangschikt om er een logisch geheel van te maken.


1: Maak alle kleuren met 3 primaire kleuren

Met primair geel, magenta en cyaan kun je vrijwel alle kleuren die je je maar kan wensen mengen. In de praktijk is het niet altijd handig om met deze drie kleuren te werken, maar om goed te leren mengen kan ik je aanraden deze video te kijken en het eens te proberen. Je krijgt dan een goed gevoel voor kleuren en hun onderlinge relaties. De kleurencirkel wordt nu ineens een logisch ding.
Er is ook een tekstversie, klik hier om die te lezen

2: Kleuren mengen: meer diepgang

Ook een oude video, het film- en presentatiewerk verdient niet de schoonheidsprijs, maar dat maakt voor de inhoud niet uit. Deze video gaat nog wat dieper op de materie van de eerste video in.

3: Kwaliteit van de verf

De kwaliteit van de verf die je gebruikt is erg belangrijk. Met supergoedkope verf kun je op het eerste oog misschien leuk schilderen, maar als je kritischer gaat worden dan zie je dat je door de slechte kwaliteit ernstig belemmerd wordt. Verf waar bijna geen pigmenten in zit, kan nooit hetzelfde resultaat leveren als een betere (kwaliteits)verf.

4: Kleuren matchen (kleuren mengen naar de waarneming)

In deze video laat ik zien hoe je kleuren na kunt maken.

5: Verzadiging: kleuren minder fel maken

Een belangrijk element bij het mengen van kleuren is de verzadiging van een kleur. Soms weet je zeker dat je de juiste kleur hebt, dat hij ook licht of donker genoeg is en toch zie je nog steeds dat er iets niet klopt. Meestal heeft dat te maken met de verzadiging van de kleur.

6: Huidskleur mengen

Mensen vragen vaak hoe je ‘huidskleur’ kunt mengen. Er is niet één huidskleur en er is ook niet één manier om tot de juiste kleuren te komen. In deze video laat ik wat manieren zien.

7: Warme en koele kleuren

Het ene blauw is het andere blauw niet; blauw is in principe een koele kleur, maar zodra het blauw al wat naar groen neigt is het een warmer blauw dan wanneer het naar paars neigt. Of een kleur warm of koel is, is relatief, het heeft alles te maken met het samenspel van de kleur waar je op let in relatie met de kleuren er omheen.

8: Professionele acrylverf: Amsterdam Expert.

In deze video laat ik zien wat het verschil is tussen professionele acrylverf en standaard- of studiekwaliteit acrylverf. Ik laat dat zien met Amsterdam Expert verf van Talens zien, omdat dat toevallig de verf is waar ik mee werk. Er zijn ook andere grote merken die zowel een studie- als professionele kwaliteit acrylverf hebben, zoals: Winsor & Newton en Golden . In deze eerste video laat ik zien wat het verschil maakt en hoe het komt dat professionele verf duurder is dan standaardverf. Ik doe dat aan de hand van kleuren die wij al kennen, die zowel in de Standard- als Expertserie voorkomen, zoals ultramarijn, gebrande sienna en gele oker.
Er is ook een tekstversie, klik hier om die te lezen

9: Kleurcontrast

Kleuren kunnen mooi bij elkaar passen of elkaar afstoten. Dat heeft te maken met kleurcontrasten. Grote kleurcontrasten zorgen voor spanning, kleine kleurcontrasten zorgen voor een harmonieus beeld. In de video komen zeven kleurcontrasten aan bod en ik laat zien hoe je zelf de baas kunt worden over de effecten die je wil bereiken.
Er is ook een tekstversie, klik hier om die te lezen.

Moederkleur

Een moederkleur zorgt ervoor dat kleuren een betere band met elkaar krijgen. Dat geeft een harmonieus beeld.