Grijswaarden oefening 01 Toon Nagtegaal
Grijswaarden oefening 01 Toon Nagtegaal

Met deze oefening train je o.a. de volgende dingen:

Wat heb je nodig?

Print de oefening uit, kies bij adrukinstellingen voor printen in grijswaarden. Maak je geen zorgen als je printer de kleuren net wat anders uitprint, het gaat om het licht en donker. Het zal er bij iedereen net wat anders uitzien. Zolang je de waarden van licht naar donker maar zo goed mogelijk benadert is het allemaal prima, dat is waar het om gaat!

Verder heb je nodig:

Hoe moet het?

Eerst maak je op je palet de vijf grijswaarden aan, die je op je oefenblad ziet staan. Maak per grijswaarde een stapeltje verf aan; je hebt de verf ook nog nodig om een aantal dingen in te kleuren.

Kijk daarna naar de voorbeelden en schilder de grijswaarden die je hebt aangemaakt op de juiste plekken in.

Het handigst is over het algemeen -ook als je aan een ‘gewoon’ schilderij bezig bent – om van donker naar licht te werken. Je beoordeelt dus eerst bij het voorbeeld wat daarin het donkerste grijs is, dan kijk je of dat ook het donkerste grijs is wat je op je palet hebt gemaakt. Dan zet je eerst de donkerste partijen op de goede plek. Vervolgens maak je je penseel schoon en ga je naar de volgende grijswaarde.

Acrylverf droogt wat donkerder op, de door jou ingekleurde afbeelding zal dus uiteindelijk iets donkerder overkomen dan het voorbeeld.

Je zult zien dat het heel leuk is om te doen. Je werkt nu echt als een pro: je doet het voorwerk op je palet, en dan is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van alles op de juiste plekken zetten.

Ook zul je ervaren hoe leuk het is om je schilderij op te bouwen in fasen van licht naar donker. Je zult ook merken hoe sterk kleuren elkaar beïnvloeden; elke keer als je aan een volgende stap grijs gaat werken, verandert het totaalplaatje gigantisch.

Veel plezier met de oefening!

Overzicht blogs

Toon Nagtegaal