Fouten herstellen met acrylverf

Als je aan het schilderen bent maak je regelmatig fouten. Misschien schiet je uit met je kwast, of zet je een verkeerde kleur neer.

Oeps! Verf op een plek waar het niet moet zitten!

Optie 1: Vochtig maken

Als je snel bent en de verf nog niet aan het drogen is, kun je je fout direct van je doek vegen met een stuk vochtig keukenpapier. Niet te hard wrijven, gewoon voorzichtig en zacht vegen. Eventueel dan nog even droogdeppen met een stuk keukenpapier.

Als je snel bent kun je het met een vochtig stuk keukenpapier weghalen

Pas op, dit werkt alleen als:

1: je echt vliegensvlug bent
2: je op canvas schildert (op papier en paneel werkt deze methode niet goed)
3: de lagen eronder goed droog zijn (anders veeg je die er ook af)
4: de lagen eronder niet sterk met water verdund zijn aangebracht, die verf zal sneller loslaten doordat er te weinig bindmiddel in zit

Optie 2: Met rust laten

Verreweg de beste manier is om je fout even met rust te laten. Dat is soms moeilijk, je bent namelijk lekker bezig en je maakt een fout, en het enige dat je nog maar ziet is die fout. Die wil je meteen wegwerken.


Vaak gaan beginners proberen de fouten nat-in-nat op te lossen. Als je een wat te lichte kleur hebt neergezet, kun je er natuurlijk voor kiezen om in die natte verf snel wat donkerdere verf te mixen, dan ben je dus eigenlijk nat-in-nat aan het werken. Het nadeel daarvan is, dat je weinig controle hebt over hoe het uitpakt. Je kleuren worden ook snel modderiger, omdat er te lang in doorgewerkt wordt.

Maak je een fout, laat hem dan een tijdje met rust. Ga op een andere plek door aan je schilderij en op een gegeven moment is je fout opgedroogd. Je kunt er dan heel makkelijk weer overheen schilderen.

Corrigeren

Je kunt fouten wegwerken door er overheen te schilderen, maar soms is je verf natuurlijk niet dekkend genoeg om het naar behoren op te lossen. Je kunt in zo’n geval twee dingen doen.

Je kunt de fout compleet bedekken met titaan wit. Titaan wit is uiterst dekkend en zo kun je het dus gebruiken als een soort gum. Je laat ook dit weer opdrogen en dan kun je er weer overheen met de kleur die je er op wilde zetten.

Titaanwit over de verkeerde kleur heen, werkt als een soort gum
Als het wit droog is, kun je er gewoon overheen met de kleur die je nodig had.

Soms is wit zo wit, en wil je een beetje houvast hebben. Je kunt dan een beetje titaan wit door de kleur mengen die je wil gebruiken. Je kleur wordt dan natuurlijk wel te licht, maar je kunt het laten drogen en de volgende laag zet je erop in de kleur die je wil hebben.

Overzicht blogs

Toon Nagtegaal