droogtijd acrylverf

Acrylverf droogt erg snel. De droogtijd bestaat uit verschillende fasen, maar over het algemeen is de verf na 10-15 minuten zodanig droog dat je niet meer nat-in-nat kunt werken.

Let op: de werkelijke droogtijd is veel langer; een normale laag acrylverf zal pas na een à twee weken door en door droog zijn. Dit is vooral belangrijk om te onthouden voor als je je schilderij na afloop wil vernissen.

Voor- en nadelen snelle droogtijd

De snelle droogtijd van acrylverf heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je lekker vlot door kunt werken aan je schilderij. Nadelen zijn : nat-in-nat werken is moeilijk en de verf op je palet en in je kwast droogt snel uit.

Nu kun je twee dingen doen: óf je gaat de droogtijd verlengen met hulpmiddelen, óf je leert met de eigenschappen van acrylverf om te gaan.

Droogtijd verlengen met retarder

Retarder verlengt de droogtijd met ongeveer 20%. Je kunt het door je verf mengen.

Ik word niet gesponsord, ik heb hier toevallig retarder van Talens, maar het is ook van andere merken te verkrijgen

Een 20% langere droogtijd wil dus zeggen dat je verf eigenlijk nog steeds best snel droogt (als je het vergelijkt met olieverf). Toch geeft het je al behoorlijk wat extra tijd om erin door te werken. Op je palet is het ook handig; je verf blijft extra lang goed te gebruiken.

Als je retarder toevoegt, moet je wel voorzichtig zijn. Meestal mag je maximaal 5% retarder gebruiken ten opzichte van je verf.

Retarder moet je spaarzaam gebruiken

Voordelen van retarder

Het doet wat het belooft: je kunt door retarder te gebruiken prima nat-in-nat werken. Je palet droogt uiteraard ook minder snel uit.

Nadelen van retarder

Je moet er voorzichtig mee omspringen, je mag niet teveel toevoegen.

Pfff… hoeveel is 5% retarder ten opzichte van de verf die ik heb?

Werken met retarder is een extra handeling; je moet immers weer een extra potje of tube pakken en het voorzichtig doseren.

Mijn eigen ervaring met retarder

Zelf was ik het werken met retarder na twee dagen zat. Het werkt uitstekend, maar ik vond het teveel gedoe. I

Als ik aan het schilderen ben heb ik geen zin om tussendoor elke keer heel secuur middeltjes toe te voegen.

Ik heb toen besloten dat ik acrylverf gewoon zou nemen zoals het is. Ik verbeterde mijn schildertechnieken.

Dat is mijn manier, maar uiteraard is iedereen vrij om zelf te kiezen wat ie fijn vindt!

Droogvertragend medium

Als je graag werkt met transparante lagen (doorschijnende lagen), dan kun je er ook voor kiezen om droogvertragend medium te gebruiken. Dan sla je twee vliegen in een klap.

Droogvertragend medium zorgt er net als gewone medium voor dat je je verf transparant kunt maken.

De droogvertragers zorgen ervoor dat je langer in je verf kunt doorwerken, bijvoorbeeld als je vloeiende overgangen wil maken.

Tips om met de snelle droogtijd van acrylverf om te gaan

Voorbereiding palet

Zorg dat je ruim voldoende verf aanmaakt op je palet, liever teveel dan te weinig. Als er meer verf op je palet ligt, droogt het minder snel uit. Als je de belangrijkste kleuren vast aanmaakt, dan kun je veel vlotter doorschilderen.

Train jezelf in kleuren mengen

Leer de kleuren die je hebt goed kennen, maak eventueel kleurenkaarten, probeer vanalles uit. Als je je kleuren goed kent, weet je veel beter hoe je tot de kleur kwam die je hebt en kun je die makkelijk weer reproduceren.

Handig om snel goed te leren mengen is om te werken met een zogenaamd beperkt palet. Dat is een palet met maar een minimale hoeveelheid kleuren, waar je toch bijna alles mee kunt mengen.

Palet vochtig houden

Omgevingstemperatuur heeft ook invloed op de droogtijd van je acrylverf. Als je op een snikhete dag staat te schilderen, droogt acrylverf nog sneller op.

Je kunt je palet in dat geval eens in het half uur even licht benevelen met een plantenspuit. Doe dat echt heel licht, er is bijna niets voor nodig. Dit zorgt voorkomt dat er zich op de verf vliesjes gaan vormen. Zo kun je toch lekker lang doorwerken.

Benevel je palet met een plantenspuit

Waar koop je retarder?

Retarder wordt door verschillende fabrikanten gemaakt, zoals bijvoorbeeld Talens, Winsor & Newton enz. Het is te koop in kunstenaarsbenodigdhedenwinkels en online te bestellen.

Doneer
Klik voor info

Video over retarder

Ik heb een video gemaakt over de droogtijd van acrylverf en het werken met retarder.

Overzicht blogs

Toon Nagtegaal