Doek prepareren met gesso

Doek prepareren met gesso
Doek prepareren met gesso

Als je op een doek gaat schilderen, dan is het verstandig om die eerst te prepareren met gesso. Niet alleen als je zelf je doek opspant met onbewerkt katoen of linnen, maar ook als je een zogenaamd kant-en-klaar doek koopt.

Met Gesso kun je ook hout (panelen) of papier prepareren om op te schilderen met acrylverf.

Wat is gesso?

Gesso is grondverf voor je acrylverf. Als je zelf een doek opspant dan moet je er een paar lagen gesso op aanbrengen. Witte gesso wordt het meest verkocht, maar je kunt ook gekleurde gesso kopen.

Het voordeel van witte gesso is, dat je er eventueel zelf een kleur aan kunt geven, daarover kun je meer lezen in de les over gekleurde ondergronden.

Bij dit doek heb ik aan de laatste laag gesso kleur toegevoegd

Ook op kant-en-klare doeken

Ook als je een kant-en-klaar doek koopt, is het verstandig om er eerst een of meerdere lagen gesso op aan te brengen. De kwaliteit van de gesso die er al op zit is meestal niet denderend, bovendien zit er vaak her en der wat vet op het doek, waardoor je acrylverf er niet goed op zal hechten.

Twee foto’s van hetzelfde kant-en-klare doek. Links een stuk van het doek dat ik niet heb ingesmeerd met gesso, rechts een stuk dat wel voorzien is van gesso. Links hecht de verf niet overal consequent en heb ik ook meerdere keren het penseel opnieuw moeten laden met verf, rechts is met één lading verf en de verf hecht overal zoals je het zou verwachten

Hoe prepareer je je ondergrond met gesso?

Het is niet moeilijk om je ondergrond te prepareren met gesso. Je hebt alleen gesso nodig en een huisschilderskwast. Kies een kwast waarmee je lekker snel je hele ondergrond kunt vol schilderen, dus niet te klein ten opzichte van je werkstuk. Over het algemeen is een huisschilderskwast een goede keuze.

Over het algemeen is een huisschilderskwast voor wateroplosbare verf een prima keuze.

Insmeren

Eerst smeer je globaal je doek of paneel in, gewoon lekker vlot en niet te dun. Gesso droogt redelijk snel, maar ook weer niet té snel.

Nastrijken

Als je je hele ondergrond hebt voorzien van een laag, dan kun je zonder teveel druk te zetten heen en weer nastrijken, horizontaal en verticaal en kruiselings, net zolang tot je een mooi glad resultaat hebt.

Laten drogen

Daarna is belangrijk dat je je ondergrond liggend laat drogen, om kromtrekken te voorkomen. De droogtijd kun je terugvinden op de verpakking van de gesso, dat verschilt per merk.

Eventueel nog een laag

Als de gesso droog is, kun je desgewenst een volgende laag opbrengen. Schuur de eerste laag af met een heel fijn schuurpapier, zet daarbij weinig druk, het gaat er maar om dat het ietsjes opgeruwd is. Dan kun je je volgende laag erop zetten.

Paneel aan beide kanten insmeren

Als je op paneel wil gaan schilderen, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld MDF gebruiken. Je kunt in de bouwmarkt een grote plaat paneel uitkiezen en die op maar laten zagen.

Hoe groter het formaat waar je op wil gaan werken, hoe dikker je plaat moet zijn. Een grote dunne plaat zal eerder kromtrekken.

Schuur je plaat licht op en smeer beide zijden met minimaal twee lagen gesso in. Uiteraard goed laten drogen tussendoor en licht opschuren voor je aan een nieuwe laag gesso begint. Als je maar aan één kant gesso aanbrengt wordt de kans op kromtrekken groter.

Eerste laag gekleurde gesso op een paneel

Gesso over je mislukte schilderij

Als je een schilderij hebt gemaakt waar je totaal niet tevreden over bent, dan kun je die licht opschuren en gewoon met gesso eroverheen gaan. Meestal dekt het in één keer, soms heb je twee lagen nodig. Je kunt je doek of paneel opnieuw gebruiken om een mooi kunstwerk te maken.

Doneer
Klik voor info
Ik heb ook een fimpje gemaakt over het prepareren van doek met gesso.

Overzicht blogs